Wędzarnia THW0312 Powiększ do pełnego rozmiaru

Wędzarnia THW0312

Elektryczna wędzarnia ogrodowa wykonana ze stali nierdzewnej, wyposażona w wytwornicę dymu. Objętość komory wędzarniczej 65 litrów.

Więcej szczegółów

THW0312

Dodaj do koszyka

Ta wędzarnia cieszyła się bardzo dużym zainteresowaniem, jej bezpośrednią następczynią jest wędzarnia THW1501

Model Thermowind THW0312 to wędzarnia zaprojektowana z myślą o wędzeniu wędlin, ryb, serów lub drobiu na zimno lub na gorąco. Wędzarka została zaprojektowana i wykonana w 100 % w Polsce i wykonana jest ze stali nierdzewnej o grubości 0,8 mm. Dzięki takiemu wykonaniu wędzarka jest odporna na temperaturę, korozję i warunki atmosferyczne.

Jako źródło dymu zastosowano elektryczną wytwornicę dymu (zastrzeżona w Urzędzie Patentowym). Do nagrzania i utrzymania temperatury w komorze wędzarniczej zastosowanie znalazła grzałka rurkowa o mocy 2 kW pozwalającą wędzić również w niskich temperaturach otoczenia. Czujnik regulatora temperatury umieszczony bezpośrednio w komorze wędzarniczej pozwala na nagrzanie i utrzymanie żądanej temperatury w zakresie do 90 stopni.

Wędzarnia jest wygodna i ekonomiczna w użytku. Koszt 1 h wędzenia, czyli energii i zrębków to ok. 0,70 PLN. Wykonanie z blachy nierdzewnej gwarantuje czysty smak oraz długi okres użytkowania produktu. Wbudowana wytwornica dymu pozwala na wytwarzanie dymu wędzarniczego ze zrębków wędzarniczych w każdej temperaturze otoczenia. W trakcie pracy nie podnosi temperatury wewnątrz komory wędzarniczej, umożliwiając niniejszym wędzenie na zimno. W celu wędzenia na ciepło można uruchomić dodatkowe ogrzewanie komory, które umożliwia wędzenie na ciepło nawet w zimie. Wytwornica jako jedyna na rynku, dzięki swojej konstrukcji pozwala na regulację wytwarzanego dymu.

Charakterystyka wędzarni THW0312:

  • wędzarnia wykonana w 100 % ze stali nierdzewnej
  • moc grzałki głównej: 1,8 kW
  • moc grzałki wytwornicy: 110 W
  • zakres regulacji temperatury: do 90 °C
  • gabaryty z kominem (szer. x wys. x głęb.): 34,5 x 103 x 34,5 cm
  • wymiary komory wędzarniczej (szer. x wys. x głęb.): 34,5 x 54 x 34,5 cm
  • objętość komory wędzarniczej: ok. 65 l (odpowiada ok. 12 kg wsadu)
  • masa: ok. 15 kg


Wyposażenie wędzarni THW0312:

  • zabudowana wytwornica dymu z regulacją ilości wytwarzanego dymu
  • regulator temperatury wędzenia
  • grzałka główna pozwalająca na wędzenie także w zimie
  • 3 pręty do zawieszania wędzonych potraw
  • 2 siatki do wędzenia na poziomo z możliwością zmiany położenia
  • uchwyty do transportu wędzarni
  • komin z zasuwą do regulacji ciągu oraz gęstości dymu
  • taca ociekowa na spływający tłuszcz
  • termometr
  • zrębki wędzarnicze (4 litry)

 

Jak to działa:

Wytwornica zasypywana jest zrębkami wędzarniczymi. Zrębki te to wióry uzyskiwane z obróbki drzew liściastych. Zatrzymują się one na ruszcie umieszczonym w dolnej części wytwornicy. W celu rozżarzenia zrębków załączana zostaje grzałka wytwornicy. Po zamknięciu pokrywy i odczekaniu ok. 3 minut zrębki zaczynają się żarzyć na całej powierzchni rusztu i wydzielają dym, który wydostaje się kanałem w przedniej części wytwornicy. W tym momencie grzałka może zostać wyłączona, ponieważ proces żarzenia będzie się utrzymywał samoczynnie. Otwieranie i zamykanie szuflady pozwala na regulację dopływu tlenu i w związku z tym na ilość wytwarzanego dymu.

Wytwornica od tego momentu będzie wytwarzała dym potrzebny do procesu wędzenia. Spalone (spopielone) zrębki będą opadały do szuflady. Wystarczy od czasu do czasu uzupełnić zrębki w zasobniku. W zależności od zrębek, warunków atmosferycznych, intensywności dymu, jeden zasobnik wystarcza na 12 do 24 godzin wędzenia. Urządzenie jest proste w obsłudze i nadaje się dla doświadczonych użytkowników jak i dla osób rozpoczynających przygodę z wędzeniem.

Niezależnie od wytwarzania i regulacji gęstości gęstości czy ilości dymu, dodatkowo za pomocą pokrętła możliwa jest regulacja temperatury wewnątrz komory wędzarniczej. Za pomocą przysłony w górnej części wędzarni możliwa jest regulacją gęstości dymu w komorze.

Dodatkowe informacje:

Do wędzenia stosowane jest wyłącznie drewno liściaste. Niestety wybór gatunków drewna na rynku nie jest bogaty. W celu uzyskania odpowiednich wiórek można skorzystać z własnego ogrodu i udając się np. do stolarza pozyskać zrębki z własnych drzew owocowych na strugarce. Po uprzednim rozdrobnieniu możliwe jest również stosowanie dostępnych na rynku brykietów.

  • Wymiary zewnętrzne (szer. x wys. x głęb.): 34,5 x 103 x 34,5 cm
  • Wymiary komory wędzenia (szer. x wys. x głęb.): 34,5 x 54 x 34,5 cm
  • Masa: 15 kg
  • Źródło ciepła: elektryczne
  • Źródło dymu: mączka, wiórki
  • Wędzarnia izolowana: nie
  • Objętość komory wędzenia: 65 l
  • Moc elementów grzejnych: 110 W grzałka wytwornicy dymu, 1,8 kW grzałka główna
  • Napięcie znamionowe: 230 V

Napisz swoją recenzję

Wędzarnia THW0312

Wędzarnia THW0312

Elektryczna wędzarnia ogrodowa wykonana ze stali nierdzewnej, wyposażona w wytwornicę dymu. Objętość komory wędzarniczej 65 litrów.

Napisz swoją recenzję