Wędzarnia THW0312 Powiększ do pełnego rozmiaru

Wędzarnia THW0312

Elektryczna wędzarnia ogrodowa wykonana ze stali nierdzewnej, wyposażona w wytwornicę dymu. Objętość komory wędzarniczej 65 litrów.

Więcej szczegółów

THW0312

723,58 zł

Model Thermowind THW0312 to wędzarnia zaprojektowana z myślą o wędzeniu wędlin, ryb, serów lub drobiu na zimno lub na gorąco. Wędzarka została zaprojektowana i wykonana w 100 % w Polsce i wykonana jest ze stali nierdzewnej o grubości 0,8 mm. Dzięki takiemu wykonaniu wędzarka jest odporna na temperaturę, korozję i warunki atmosferyczne.

Jako źródło dymu zastosowano elektryczną wytwornicę dymu (zastrzeżona w Urzędzie Patentowym). Do nagrzania i utrzymania temperatury w komorze wędzarniczej zastosowanie znalazła grzałka rurkowa o mocy 2 kW pozwalającą wędzić również w niskich temperaturach otoczenia. Czujnik regulatora temperatury umieszczony bezpośrednio w komorze wędzarniczej pozwala na nagrzanie i utrzymanie żądanej temperatury w zakresie do 90 stopni.

Wędzarnia jest wygodna i ekonomiczna w użytku. Koszt 1 h wędzenia, czyli energii i zrębków to ok. 0,70 PLN. Wykonanie z blachy nierdzewnej gwarantuje czysty smak oraz długi okres użytkowania produktu. Wbudowana wytwornica dymu pozwala na wytwarzanie dymu wędzarniczego ze zrębków wędzarniczych w każdej temperaturze otoczenia. W trakcie pracy nie podnosi temperatury wewnątrz komory wędzarniczej, umożliwiając niniejszym wędzenie na zimno. W celu wędzenia na ciepło można uruchomić dodatkowe ogrzewanie komory, które umożliwia wędzenie na ciepło nawet w zimie. Wytwornica jako jedyna na rynku, dzięki swojej konstrukcji pozwala na regulację wytwarzanego dymu.

Charakterystyka wędzarni THW0312:

  • wędzarnia wykonana w 100 % ze stali nierdzewnej
  • moc grzałki głównej: 1,8 kW
  • moc grzałki wytwornicy: 110 W
  • zakres regulacji temperatury: do 90 °C
  • gabaryty z kominem (szer. x wys. x głęb.): 34,5 x 103 x 34,5 cm
  • wymiary komory wędzarniczej (szer. x wys. x głęb.): 34,5 x 54 x 34,5 cm
  • objętość komory wędzarniczej: ok. 65 l (odpowiada ok. 12 kg wsadu)
  • masa: ok. 15 kg


Wyposażenie wędzarni THW0312:

  • zabudowana wytwornica dymu z regulacją ilości wytwarzanego dymu
  • regulator temperatury wędzenia
  • grzałka główna pozwalająca na wędzenie także w zimie
  • 3 pręty do zawieszania wędzonych potraw
  • 2 siatki do wędzenia na poziomo z możliwością zmiany położenia
  • uchwyty do transportu wędzarni
  • komin z zasuwą do regulacji ciągu oraz gęstości dymu
  • taca ociekowa na spływający tłuszcz
  • termometr
  • zrębki wędzarnicze (4 litry)

 

Jak to działa:

Wytwornica zasypywana jest zrębkami wędzarniczymi. Zrębki te to wióry uzyskiwane z obróbki drzew liściastych. Zatrzymują się one na ruszcie umieszczonym w dolnej części wytwornicy. W celu rozżarzenia zrębków załączana zostaje grzałka wytwornicy. Po zamknięciu pokrywy i odczekaniu ok. 3 minut zrębki zaczynają się żarzyć na całej powierzchni rusztu i wydzielają dym, który wydostaje się kanałem w przedniej części wytwornicy. W tym momencie grzałka może zostać wyłączona, ponieważ proces żarzenia będzie się utrzymywał samoczynnie. Otwieranie i zamykanie szuflady pozwala na regulację dopływu tlenu i w związku z tym na ilość wytwarzanego dymu.

Wytwornica od tego momentu będzie wytwarzała dym potrzebny do procesu wędzenia. Spalone (spopielone) zrębki będą opadały do szuflady. Wystarczy od czasu do czasu uzupełnić zrębki w zasobniku. W zależności od zrębek, warunków atmosferycznych, intensywności dymu, jeden zasobnik wystarcza na 12 do 24 godzin wędzenia. Urządzenie jest proste w obsłudze i nadaje się dla doświadczonych użytkowników jak i dla osób rozpoczynających przygodę z wędzeniem.

Niezależnie od wytwarzania i regulacji gęstości gęstości czy ilości dymu, dodatkowo za pomocą pokrętła możliwa jest regulacja temperatury wewnątrz komory wędzarniczej. Za pomocą przysłony w górnej części wędzarni możliwa jest regulacją gęstości dymu w komorze.

Dodatkowe informacje:

Do wędzenia stosowane jest wyłącznie drewno liściaste. Niestety wybór gatunków drewna na rynku nie jest bogaty. W celu uzyskania odpowiednich wiórek można skorzystać z własnego ogrodu i udając się np. do stolarza pozyskać zrębki z własnych drzew owocowych na strugarce. Po uprzednim rozdrobnieniu możliwe jest również stosowanie dostępnych na rynku brykietów.

  • Wymiary zewnętrzne (szer. x wys. x głęb.): 34,5 x 103 x 34,5 cm
  • Wymiary komory wędzenia (szer. x wys. x głęb.): 34,5 x 54 x 34,5 cm
  • Masa: 15 kg
  • Źródło ciepła: elektryczne
  • Źródło dymu: mączka, wiórki
  • Wędzarnia izolowana: nie
  • Objętość komory wędzenia: 65 l
  • Moc elementów grzejnych: 110 W grzałka wytwornicy dymu, 1,8 kW grzałka główna
  • Napięcie znamionowe: 230 V

Brak komentarzy od klienta w tym momencie.

Napisz swoją recenzję

Wędzarnia THW0312

Wędzarnia THW0312

Elektryczna wędzarnia ogrodowa wykonana ze stali nierdzewnej, wyposażona w wytwornicę dymu. Objętość komory wędzarniczej 65 litrów.

Napisz swoją recenzję