Wędzarnia THW1503

THW1503

Nowy produkt

Elektryczna wędzarnia ogrodowa wykonana ze stali nierdzewnej, z podwójnymi izolowanymi ścianami, wyposażona w wytwornicę dymu. Objętość komory wędzarniczej 89 litrów.

Więcej szczegółów

Dodaj do listy życzeń

Opis

Objętość [litry]89
Wsad (szynka, schab itd.) [kg]14
izolacja termicznatak
rodzaj wędzarnielektryczna

Więcej informacji

Model Thermowind THW1503 to wędzarnia zaprojektowana z myślą o wędzeniu wędlin, ryb, serów lub drobiu na zimno lub na gorąco. Wędzarka została zaprojektowana i wykonana  w Polsce ze stali nierdzewnej o grubości 0,8 mm. Dzięki takiemu wykonaniu wędzarka jest odporna na temperaturę, korozję i warunki atmosferyczne.

Jako źródło dymu zastosowano elektryczną wytwornicę dymu (zastrzeżona w Urzędzie Patentowym). Do nagrzania i utrzymania temperatury w komorze wędzarniczej zastosowanie znalazła grzałka rurkowa o mocy 1,8 kW pozwalającą wędzić również w niskich temperaturach otoczenia. Czujnik regulatora temperatury umieszczony bezpośrednio w komorze wędzarniczej pozwala na nagrzanie i utrzymanie żądanej temperatury w zakresie do 100 stopni.

Wędzarnia jest wygodna i ekonomiczna w użytku. Koszt 1 h wędzenia, czyli energii i zrębków to ok. 0,70 PLN. Wykonanie z blachy nierdzewnej gwarantuje czysty smak oraz długi okres użytkowania produktu. Wytwornica dymu pozwala na wytwarzanie dymu wędzarniczego ze zrębków wędzarniczych w każdej temperaturze otoczenia. W trakcie pracy nieznacznie podnosi temperaturę wewnątrz komory wędzarniczej, umożliwiając wędzenie na zimno. W celu wędzenia na ciepło uruchamiamy ogrzewanie komory. Wytwornica dzięki swojej konstrukcji pozwala na regulację wytwarzanego dymu. Jeden zasyp wytwornicy wystarcza na około 6 godzin wędzenia.

Charakterystyka wędzarni THW1503:

  • wędzarnia wykonana w 100 % ze stali nierdzewnej
  • moc grzałki głównej: 1,8 kW
  • moc grzałki wytwornicy: 150 W
  • zakres regulacji temperatury: do 100 °C
  • gabaryty z kominem (szer. x wys. x głęb.): 69 x 103 x 37 cm
  • wymiary komory wędzarniczej (szer. x wys. x głęb.): 52,5 x 54 x 31,5 cm
  • objętość komory wędzarniczej: ok. 89 l (odpowiada ok. 14 kg wsadu)
  • masa: ok. 28 kg

Wyposażenie wędzarni THW1503:

  • wytwornica dymu z regulacją ilości wytwarzanego dymu
  • regulator temperatury wędzenia
  • grzałka główna pozwalająca na wędzenie także w zimie
  • izolowane ściany boczne, tył, drzwiczki oraz pokrywa
  • 3 pręty do zawieszania wędzonych potraw
  • 2 aluminiowe siatki do wędzenia na poziomo z możliwością zmiany położenia
  • uchwyty do transportu wędzarni
  • komin z zasuwą do regulacji ciągu oraz gęstości dymu
  • aluminiowa taca ociekowa na spływający tłuszcz
  • termometr
  • zrębki wędzarnicze (4 litry)

 

Jak to działa:

Wytwornica zasypywana jest zrębkami wędzarniczymi. Zrębki te to wióry uzyskiwane z obróbki drzew liściastych. Zatrzymują się one na ruszcie umieszczonym w dolnej części wytwornicy. W celu rozżarzenia zrębków załączana zostaje grzałka wytwornicy. Po zamknięciu pokrywy i odczekaniu ok. 5-10 minut zrębki zaczynają się żarzyć na powierzchni rusztu i wydzielają dym, który wydostaje się do komory wędzarniczej. W tym momencie grzałka może zostać wyłączona, ponieważ proces żarzenia będzie się utrzymywał samoczynnie. Otwieranie i zamykanie szuflady pozwala na regulację dopływu tlenu i w związku z tym na ilość wytwarzanego dymu.

Wytwornica od tego momentu będzie wytwarzała dym potrzebny do procesu wędzenia. Spalone (spopielone) zrębki będą opadały do szuflady. W zależności od zrębek, warunków atmosferycznych, intensywności dymu, jeden zasobnik wystarcza na około 6 godzin wędzenia. Urządzenie jest proste w obsłudze i nadaje się dla doświadczonych użytkowników jak i dla osób rozpoczynających przygodę z wędzeniem.

Niezależnie od wytwarzania i regulacji gęstości gęstości czy ilości dymu, dodatkowo za pomocą pokrętła możliwa jest regulacja temperatury wewnątrz komory wędzarniczej. Za pomocą przysłony komina w górnej części wędzarni możliwa jest regulacją ciągu kominowego.

Opinie

Napisz opinię

Wędzarnia THW1503

Wędzarnia THW1503

Elektryczna wędzarnia ogrodowa wykonana ze stali nierdzewnej, z podwójnymi izolowanymi ścianami, wyposażona w wytwornicę dymu. Objętość komory wędzarniczej 89 litrów.