Wędzarnia THW1622

THW1622

Nowy produkt

Duża wędzarnia elektroniczna wykonana ze stali nierdzewnej, z podwójnymi izolowanymi ścianami, wyposażona w wytwornicę dymu. Objętość komory wędzarniczej 175 litrów.

Więcej szczegółów

2 280,00 zł brutto

Dodaj do listy życzeń

Opis

Objętość [litry]175
Wsad (szynka, schab itd.) [kg]27
izolacja termicznatak
rodzaj wędzarnielektryczna

Więcej informacji

Model Thermowind THW1622 to wędzarnia zaprojektowana z myślą o bardzo wymagających „zadymiaczach”. Pozwala na wędzenie wędlin, ryb, serów lub drobiu na zimno lub na gorąco.

Wędzarka została wykonana w Polsce ze stali nierdzewnej o grubości 0,8 mm. Dzięki takiemu wykonaniu wędzarnia jest odporna na temperaturę, korozję i warunki atmosferyczne.

Jako źródło dymu zastosowano elektryczną wytwornicę dymu (zastrzeżona w Urzędzie Patentowym) wykorzystującą efekt Venturiego, gdzie wymagane podciśnienie zasysające dym do komory wytwarzane jest przez zabudowany wentylator.

Do nagrzania i utrzymania temperatury w komorze wędzarniczej zastosowanie znalazła grzałka rurkowa o mocy 1,8 kW pozwalająca wędzić również w niskich temperaturach otoczenia. Elektroniczny regulator temperaturypozwala utrzymać zadaną temperaturę w procesie osuszania oraz wędzenia.

Wbudowany wentylator wymusza cyrkulację i w efekcie równomierne rozprowadzenie ciepła (termo obieg) oraz dymu w komorze. Specjalny mechanizm pozwala na sterowanie strumieniem powietrza czasie suszenia (maksymalny przepływ) oraz w czasie wędzenia (minimalny).

Wędzarnia jest wygodna i ekonomiczna w użytku. Koszt 1 h wędzenia, czyli energii i zrębków to ok. 0,70 PLN. Wykonanie z blachy nierdzewnej gwarantuje czysty smak oraz długi okres użytkowania produktu.

Wytwornica dymu pozwala na wytwarzanie dymu wędzarniczego ze zrębków wędzarniczych w każdej temperaturze otoczenia. W trakcie pracy nieznacznie podnosi temperaturę wewnątrz komory wędzarniczej (ok.4 stopnie), umożliwiając wędzenie na zimno. W celu wędzenia na ciepło uruchamiamy ogrzewanie komory. Wytwornica dzięki swojej konstrukcji pozwala na regulację wytwarzanego dymu.

Jeden zasyp wytwornicy wystarcza na około 4-6 godzin wędzenia (w dowolnej chwili możemy uzupełnić ilość zrębków, dodać jałowca itp.)

Charakterystyka wędzarni THW 1622:

  • wędzarnia wykonana w 100 % ze stali nierdzewnej
  • moc grzałki głównej: 1,8 kW
  • moc grzałki wytwornicy: 150 W
  • elektroniczny regulator temperatury do 120 °C
  • gabaryty z kominem (szer. x wys. x głęb.): 67 x 155 x 36 cm
  • wymiary komory wędzarniczej (szer. x wys. x głęb.): 53 x 100 x 33 cm
  • objętość komory wędzarniczej: ok. 175 l
  • zdejmowana komora
  • zdejmowana wytwornica
  • filtr dymu wielokrotnego użytku
  • wentylator do osuszania oraz wytwarzania i rozprowadzania dymu
  • masa: ok. 42 kg
  • wytwornica dymu z popielnikiem, ruchomym rusztem oraz dodatkową regulacją ilości wytwarzanego dymu
  • izolowane korkiem ściany boczne, tył, drzwiczki oraz pokrywa
  • 6 prętów do zawieszania wędzonych potraw
  • 2 aluminiowe siatki do wędzenia na poziomo z możliwością zmiany położenia
  • uchwyty do transportu wędzarni
  • komin z zasuwą do regulacji ciągu oraz gęstości dymu
  • taca ociekowa na spływający tłuszcz
  • zrębki wędzarnicze (4 litry)

 

Jak to działa:

Wytwornica zasypywana jest zrębkami wędzarniczymi. Zrębki te to wióry uzyskiwane z obróbki drzew liściastych. Zatrzymują się one na ruszcie umieszczonym w dolnej części wytwornicy. W celu rozżarzenia zrębków załączana zostaje grzałka wytwornicy. Po zamknięciu pokrywy i odczekaniu ok. 10 minut zrębki zaczynają się żarzyć na powierzchni rusztu i wydzielają dym, który jest zasysany do komory wędzarniczej. W tym momencie grzałka może zostać wyłączona, ponieważ proces żarzenia będzie się utrzymywał samoczynnie. Zmiana pozycji suwaka wentylatora pozwala na regulację dopływu powietrza do żarzenia w wytwornicy oraz wielkości podciśnienia zasysającego dym do komory. Wytwornica od tego momentu będzie wytwarzała dym potrzebny do procesu wędzenia. Spalone (spopielone) zrębki będą opadały do szuflady. W zależności od zrębek, warunków atmosferycznych, intensywności dymu, jeden zasobnik wystarcza na około 4-6 godzin wędzenia. Urządzenie jest proste w obsłudze i nadaje się dla doświadczonych użytkowników oraz osób rozpoczynających przygodę z wędzeniem. Niezależnie od wytwarzania i regulacji gęstości czy ilości dymu, za pomocą elektronicznego regulatora możliwe jest ustawienie temperatury wewnątrz komory wędzarniczej. Za pomocą przysłony komina w górnej części wędzarni możliwe jest ograniczenie ciągu kominowego.

Opinie

Oceń 
2016-12-09

Wedzarnia

Mam rok wiedzę co 2 miesiące seper rzecz polecam wszystkim sama radość i przyjemność z wędzenia

  • 2 z 2 ludzi uznało tą recenzję za pomocną.

Napisz swoją opinię!

Napisz opinię

Wędzarnia THW1622

Wędzarnia THW1622

Duża wędzarnia elektroniczna wykonana ze stali nierdzewnej, z podwójnymi izolowanymi ścianami, wyposażona w wytwornicę dymu. Objętość komory wędzarniczej 175 litrów.