Wędzarnia THW1822M

THW1822M

Nowy produkt

Nasza największa wędzarnia elektryczna. Jest wykonana ze stali nierdzewnej, posiada wytwornicę dymu oraz zabudowany wentylator. Korpus wędzarni jest wyposażony w izolację termiczną. Objętość komory wędzarniczej wynosi około 175 litrów.

Więcej szczegółów

2 280,00 zł brutto

Dodaj do listy życzeń

Opis

Objętość [litry]175
Wsad (szynka, schab itd.) [kg]27
izolacja termicznatak
rodzaj wędzarnielektryczna
wentylatortak

Więcej informacji

Model Thermowind THW1822M to wędzarnia zaprojektowana z myślą o bardzo wymagających „zadymiaczach”. Pozwala na wędzenie wędlin, ryb, serów lub drobiu na zimno lub na gorąco.

Wędzarka została wykonana w Polsce ze stali nierdzewnej o grubości 0,8 mm. Dzięki takiemu wykonaniu wędzarnia jest odporna na temperaturę, korozję i warunki atmosferyczne.

Jako źródło dymu zastosowano elektryczną wytwornicę dymu (zastrzeżona w Urzędzie Patentowym) wykorzystującą efekt Venturiego, gdzie wymagane podciśnienie zasysające dym do komory wytwarzane jest przez zabudowany wentylator.

Do nagrzania i utrzymania temperatury w komorze wędzarniczej zastosowanie znalazła grzałka rurkowa o mocy 1,8 kW pozwalająca wędzić również w niskich temperaturach otoczenia. Mechaniczny regulator temperatury pozwala utrzymać zadaną temperaturę w procesie osuszania oraz wędzenia.

Wbudowany wentylator wymusza cyrkulację i w efekcie równomierne rozprowadzenie ciepła (termo obieg) oraz dymu w komorze. Specjalny mechanizm pozwala na sterowanie strumieniem powietrza czasie suszenia (maksymalny przepływ) oraz w czasie wędzenia (minimalny).

Wędzarnia jest wygodna i ekonomiczna w użytku. Koszt 1 h wędzenia, czyli energii i zrębków to ok. 0,70 PLN. Wykonanie z blachy nierdzewnej gwarantuje czysty smak oraz długi okres użytkowania produktu.

Wytwornica dymu pozwala na wytwarzanie dymu wędzarniczego ze zrębków wędzarniczych w każdej temperaturze otoczenia. W trakcie pracy nieznacznie podnosi temperaturę wewnątrz komory wędzarniczej (ok.4 stopnie), umożliwiając wędzenie na zimno. W celu wędzenia na ciepło uruchamiamy ogrzewanie komory. Wytwornica dzięki swojej konstrukcji pozwala na regulację ilości wytwarzanego dymu.

Jeden zasyp wytwornicy wystarcza na około 4-6 godzin wędzenia (w dowolnej chwili możemy uzupełnić ilość zrębków, dodać jałowca itp.)

Charakterystyka wędzarni THW 1822M:

  • wędzarnia wykonana w 100 % ze stali nierdzewnej
  • moc grzałki głównej: 1,8 kW
  • moc grzałki wytwornicy: 150 W
  • mechaniczny regulator temperatury do 120 °C
  • gabaryty z kominem (szer. x wys. x głęb.): 67 x 155 x 36 cm
  • wymiary komory wędzarniczej (szer. x wys. x głęb.): 53 x 100 x 33 cm
  • objętość komory wędzarniczej: ok. 175 l
  • zdejmowana komora
  • zdejmowana wytwornica
  • filtr dymu wielokrotnego użytku
  • wentylator do osuszania oraz wytwarzania i rozprowadzania dymu
  • masa: ok. 42 kg
  • wytwornica dymu z ruchomym rusztem oraz dodatkową regulacją ilości wytwarzanego dymu
  • izolowane korkiem ściany boczne, tył, drzwiczki oraz pokrywa
  • 6 prętów do zawieszania wędzonych potraw
  • 2 aluminiowe siatki do wędzenia na poziomo z możliwością zmiany położenia
  • uchwyty do transportu wędzarni
  • komin z zasuwą do regulacji ciągu oraz gęstości dymu
  • taca ociekowa na spływający tłuszcz
  • zrębki wędzarnicze (4 litry)

 

Jak to działa:

Wytwornica zasypywana jest zrębkami wędzarniczymi. Zrębki te to wióry uzyskiwane z obróbki drzew liściastych. Zatrzymują się one na ruszcie umieszczonym w dolnej części wytwornicy. W celu rozżarzenia zrębków załączana zostaje grzałka wytwornicy. Po zamknięciu pokrywy i odczekaniu ok. 10 minut zrębki zaczynają się żarzyć na powierzchni rusztu i wydzielają dym, który jest zasysany do komory wędzarniczej. W tym momencie grzałka może zostać wyłączona, ponieważ proces żarzenia będzie się utrzymywał samoczynnie. Zmiana pozycji suwaka wentylatora pozwala na regulację dopływu powietrza do żarzenia w wytwornicy oraz wielkości podciśnienia zasysającego dym do komory. Wytwornica od tego momentu będzie wytwarzała dym potrzebny do procesu wędzenia. Spalone (spopielone) zrębki będą opadały do szuflady. W zależności od zrębek, warunków atmosferycznych, intensywności dymu, jeden zasobnik wystarcza na około 4-6 godzin wędzenia. Urządzenie jest proste w obsłudze i nadaje się dla doświadczonych użytkowników oraz osób rozpoczynających przygodę z wędzeniem. Niezależnie od wytwarzania i regulacji gęstości czy ilości dymu, za pomocą mechanicznego regulatora możliwe jest ustawienie temperatury wewnątrz komory wędzarniczej. Za pomocą przysłony komina w górnej części wędzarni możliwe jest ograniczenie ciągu kominowego.

Opinie

Napisz opinię

Wędzarnia THW1822M

Wędzarnia THW1822M

Nasza największa wędzarnia elektryczna. Jest wykonana ze stali nierdzewnej, posiada wytwornicę dymu oraz zabudowany wentylator. Korpus wędzarni jest wyposażony w izolację termiczną. Objętość komory wędzarniczej wynosi około 175 litrów.